Biografija

Darko Sedak-Benčić rođen je 14.03.1986. godine u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu.

Prvi doticaj sa trubom ostvario je u 9. godini života te istovremeno započeo školovanje u klasi prof. Marjana Novaka. Kroz svoje rano glazbeno školovanje prisustvovao je brojnim natjecanjima i glazbenim radionicama za klasičnu glazbu, usavršavajući sviranje trube s istaknutim pedagozima poput Marina Zokića, Stanka Arnolda i drugih. Naklonost prema Jazz glazbi počeo je izražavati tijekom srednjoškolskog obrazovanja dolazeći u kontakt sa djelima svjetski poznatih Jazz trubača poput Louisa Amstronga, Clifforda Browna, Dizzya Gillespia, Artura Sandovala, Jona Faddisa, Freddia Hubbarda, Milesa Davisa, Maynarda Fergusona, Doca Severinsena i mnogih drugih.

IMG_7735.png

2006. godine upisao je Jazz akademiju u Grazu, u Austriji gdje slijedeće 4 godine studira u klasi Profesora Edvarda Holntanera. Tijekom svog akademskog školovanja prisustvovao je brojnim glazbenim radionicama, radio sa svjetski poznatim glazbenicima poput  Bobbya Shewa, Michaela Phillipha Mossmana, Randya Breckera, Lassea Lindgrena, Johna Thomasa, Ala Porcina, Stephana Zimmermanna, Andya Hadarera, Tobiasa Weidingera, Jamesa Rotondia, Rexa Richardsona, Stjepka Guta, Davea Liebmana, Jima McNeelya, Maria Gonzia, Eda Neumeistera, Derricka E. Gardnera, Earla Gardnera, Johna Hollenbecka, Eda Partyke, Michaela Abenea, Johna Rileya, Petera Erskinea, Luisa Bonille i mnogim drugima koji su mu omogućili dodatan razvoji i usavršavanje postojećeg talenta.

Za vrijeme akademskog školovanja, godine 2006.,  postaje aktivan član HGM Jazz orkestra Zagreb pod vodstvom dirigenta Sigia Feigla te honorarno svira u Jazz orkestru Hrvatske radio televizije gdje je počeo stjecati svoje profesionalno iskustvo. Također u tom periodu ostvaruje suradnju sa ansamblima na području Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, te za njih piše aranžmane u raznim glazbenim žanrovima. Jedan od izvođača njegovih aranžmana je hrvatski udaraljkaški ansambl SUDAR, za koji je prilagodio muziku iz poznatih filmova, npr. James Bond, Nemoguća misija, Pakleni šund i drugi.

2011. završava sveučilišni preddiplomski studij za Jazz i popularnu glazbu (i klasiku) i stječe akademski naziv sveučilišnog prvostupnika trubača instrumentaliste.

Na jesen iste godine, upisuje diplomski studij za Jazz i popularnu glazbu na istom sveučilištu.

U listopadu 2011. godine postaje stalan član Backyard Jazz orkestra te član latino ansambla Hamleta Fiorillia. U veljači 2012. godine sudjeluje u snimanju albuma grupe „Hamlet and his Latin Jazz Expirience“  pod nazivom Siguendo Pa’lante. Krajem kolovoza iste godine, bio je član JM Jazz World Orchestra sa kojim je odsvirao prvu ikada organiziranu turneju koja se održala u Hrvatskoj, Sloveniji i Njemačkoj. U rujnu 2012. godine odlazi na turneju sa HGM Jazz orkestrom na Cipar i Jordana, a u listopadu iste godine na turneju sa Backyard Jazz orkestrom u Srbiju, Makedoniju, Bugarsku, Rumunjsku, Njemačku i Austriju. U veljači 2013. snima album sa HGM Jazz orkestrom pod nazivom „Pjesme Ive Robića“. Također u zadnjih par godina surađuje sa hrvatskim estradnim zvijezdama poput Tonya Cetinskog, Nine badrić, Željka Bebeka kojem je gostovao na albumu „Kad poljubac pomješaš sa vinom“  i drugih.

U veljači 2013. godine postaje predstavnik za (Hub)van Laar trube i filgehorne u Hrvatskoj. Iste godine u lipnju završava magisterij za trubu na “Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti” u Gracu. Trenutačno Darko radi kao slobodan umjetnik, sudjeluje u brojnim projektima kao aranžer, solo i lead trubač.